divendres, 25 d’octubre del 2013

Homilia de la missa de l’Aparició. Festivitat de Sant Bernat Calbó.

Això és el més extraordinari que pot fer un sant. No és qüestió de miracles, sinó de fer la voluntat del Pare.
Mn. Roquer
Homilia:
Avui, dia 25 d’octubre, celebrem la festa de sant Bernat Calbó. És molt escaient que ho fem aquí, al santuari de la Mare de Déu, per molts motius. És un fill de Reus, fou abat del monestir de Santa Maria de Santes Creus, bisbe de la catedral de Santa Maria de Vic. Un sant, doncs, plenament lligat a la devoció a la Mare de Déu.

Ens ha dit avui Jesús a l’Evangeli: “Quan veieu sortir un núvol a ponent dieu: plourà, i plou. I quan bufa vent del sud dieu: farà calor, i en fa”. I, que sant Lluc em perdoni, jo avui diria: Quan veieu un home sant, nascut a la vostra ciutat, penseu: si ell ha sigut sant, per què no ho podem ser nosaltres?.

Però això de ser sant, a vegades, ens pensem que és cosa d’uns quants, uns privilegiats, uns superdotats. No ho crec així. Si sant Bernat Calbó fou sant era pel que vivia, pel que feia, no per allò que havia nascut, ni pels dons que havia rebut. També s’ho pot ser sent un bon pare de família evidentment, una bona mare de família, un bon company, un bon amo, un bon treballador, un bon mestre, un bon alumne, un bon arquitecte o un bon manobre. La santedat no ve marcada pels miracles que es poden fer, sinó pel compliment responsable i amatent de la feina que s’ha de fer cada dia. Els sants no són una espècie rara, sinó els que han viscut amb convenciment i amb responsabilitat la seva fe de batejats. Sant Bernat no és sant perquè va ser abat o bisbe; sinó perquè va ser un bon abat i un bon bisbe; que no és pas cosa gens fàcil.

Tots portem dintre la llei del pecat i portem a l’hora la força de la fe. És qüestió de veure el que hem de fer... i fer-ho! I si ens pensem que no podem tenim en nosaltres la força de l’Esperit Sant i l’empenta del ressuscitat. Ben cert que per nosaltres sols no podem, però amb la força de la fe podem anar molt més enllà, molt més enllà del que nosaltres mateixos ens imaginem. Mirem fins on va arribar sant Pau, fins on va arribar sant Bernat Calbó. “Tot ho puc amb aquell que em dóna força” dirà sant Pau.

Que la festa d’aquest Sant, tan nostre, estimuli la nostra fe per vèncer el desànim, la desesperança, el dubte, el cansament. Diguem com Maria: “Sóc l’esclava del Senyor, que es facin en mi les teves paraules”. I amb això n’hi ha prou. Això és el més extraordinari que pot fer un sant. No és qüestió de miracles, sinó de fer la voluntat del Pare.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada