diumenge, 8 de setembre del 2013

El naixement de Maria és extremadament simple.
Déu és la simplicitat per essència.
Mn. A. Roquer.
Lectura de la profecia de Miquees
Això diu el Senyor: «Tu Bet-Lèhem Efrata, petita per figurar entre les famílies de Judà: de tu en sortirà el qui ha de regir Israel». Els seus orígens són llunyans, des dels temps eterns. Els tindrà abandonats fins que la mare haurà tingut un fill; aleshores la resta dels germans tornarà cap al poble d'Israel. Es presentarà a fer de pastor amb la majestat del seu Déu, amb la glòria del nom del Senyor. I viuran en pau, perquè ara serà gran d'un cap a l'altre de la terra. Ell serà la pau.

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma
Germans, nosaltres sabem que Déu ho disposa tot en bé dels qui l'estimen, dels qui ell ha cridat per decisió seva; perquè ell, que els coneixia d'abans que existissin, els destinà a ser imatges vives del seu Fill, que ha estat així el primer d'una multitud de germans.
Ell, que els havia destinat, els crida, els fa justos i els glorifica.
Lectura de l'evangeli segons sant Mateu.
Jesús, el Messies, vingué al món d'aquesta manera: Maria, la seva mare, promesa amb Josep, abans de viure junts, es trobà que esperava un fill per obra de l'Esperit Sant. Josep, el seu espòs, que era un home bo, no volent fer-ho saber públicament,
es proposava de desfer en secret l'acord matrimonial. Mentre ell hi pensava, se li aparegué en somni un àngel del Senyor que li digué: «Josep, fill de David, no tinguis por de prendre a casa teva Maria com a esposa. És cert que ella ha concebut per obra de l'Esperit Sant; ha de tenir un fill i li has de posar el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble».
Tot això va succeir perquè es complís el que el Senyor havia anunciat pel profeta: «La verge tindrà un fill, i li posaran Emmanuel», que vol dir «Déu-és-amb-nosaltres».
Homilia:
La festa d’avui, de la Nativitat de la Mare de Déu, que tenim el privilegi de celebrar-la, ni que sigui en diumenge, als santuaris dedicats a Maria, és una festa que ens ve de l’Església d’Orient, on ja se celebrava molt antigament. Passà a Roma el segle VIIè. Fixeu-vos que la  celebrem 9 mesos després de la festa de la Immaculada, el 8 de desembre.

Com totes les festes de la Mare de Déu té un lligam, evidentment, en el seu fill Jesús. Tot el que puguem dir de Maria és perquè és Mare de Déu. És per això que antigament s’anomenava a aquesta festa L’Aurora del Món Nou. Com l’aurora, que és la primera llum del sol que sortirà, així Jesús. I Maria serà la que anunciarà el naixement de la nova llum.

El fill etern del Pare, fet home a les entranyes de Maria, que com Ell mateix dirà “Jo sóc la llum del món”, ens fa celebrar avui la festa dedicada a la seva mare Maria. És així com en totes les festes de Maria el culte de la nostra fe va adreçat a Maria a través de Jesús, el seu fill; que si es feu de la nostra família humana va ser com a fill d’una dona, Maria de Natzaret.

Només celebrem el naixement de dos sants: Maria i Joan Baptista. Fixeu-vos que tots dos estan estretament lligats amb la vida de Jesús.

Que fàcil és parlar de la vida de la Mare de Déu. I més en un dia com avui. Més fàcil encara si som en un santuari dedicat a Maria. Més fàcil encara si la tenim a la nostra ciutat per patrona.

Però també que difícil és parlar de la Mare de Déu si la volem posar en el lloc que li pertoca, que sempre va més enllà, molt més enllà del nostre sentiment i de la nostra devoció personal.

Avui celebrem quelcom més que l’aniversari del naixement de la Mare de Déu. “El vostre naixement (com diu l’antífona del Laudes) ha omplert el món d’alegria”. A vegades en alguns esdeveniments, com en el naixement de Maria, com en la seva immaculada concepció, hi podem veure com una excepció, quelcom que és com una mica complicat perquè surt del normal; quan és el més normal del món, perquè és més simple. Sempre tendim a buscar complicacions on hi ha, justament, la simplicitat. El naixement de Maria és extremadament simple. Déu és la simplicitat per essència; els complicats som nosaltres. I sempre ens pensem que és al revés, que Déu és molt complicat.

Ja que la vostra maternitat fou l’aurora de la salvació, que la festa de la seva Nativitat ens porti un augment de pau, així ho demanem avui.

Els textos de la celebració d’avui tots són ben explícits, en faré un recull. “De vós ens ha nascut el sol de justícia, Crist Jesús que ens allibera de tota mort”. “Hem estat alliberats de la vella arrel del pecat”. “Déu s’ha complagut en la bellesa de Maria”. “Ella fou per a tot el món esperança de salvació”. “Ella és la pedra angular que uneix l’Antic i el Nou Testament”. “Avui, la creació sencera està preparada per hostatjar a aquell que li donà començament”. “Ella és l’aurora de la llum de Nadal”.

I la lletania de textos fora llarguíssima. Tots els textos que podem citar de la festa d’avui traspuen una alegria, com en tot naixement! Per això Maria, que és serventa i és a l’hora reina, no ens sorprèn; és el més normal del món. Reina i serventa a l’hora, per a no estar en contradicció amb allò que dirà Jesús: “El que s’humilia serà enaltit”. En Maria s’ha donat.

Així en ella hi veiem la nostra mare i senyora. En el nostre cas la Reina i Mare de Misericòrdia.


I així podem pregar amb la litúrgia de la festa d’avui dient: “Feu que, ajudats per la vostra intercessió, aconseguim en el regne celestial la glòria que pertoca a tots els fills de Déu”. Que així sigui!