dilluns, 25 de maig del 2015

Homilia de la missa de l’aparició

Que sempre ens sentim i ens comportem com el que realment som: subjectes privilegiats de la misericòrdia maternal de Déu,  manifestada en Maria.
Mn. A. Roquer

Homilia:
Reina i Mare de Misericòrdia. Dos títols ben adients per anomenar a la Mare de Déu. Tots dos, reina i mare, són plens de tendresa. El de reina celebra la dignitat de Maria; i dóna sentit a la realitat de la reina Ester de l’Antic Testament; que per això la tenim, en imatge la reina Ester, a dalt al Cambril, símbol de Maria.

Ella, Maria, la nova Ester, prega pel seu poble, prega per nosaltres. I així esdevé reina clement perquè ella està sempre al costat del seu poble. I així podem ben dir: Esperança Nostra.

Amb el títol de Mare de Misericòrdia, títol que per primera vegada li donà l’abat de Cluny l’any 942... donar aquest títol a la Mare de Déu és per haver donat a llum aquell que és la Misericòrdia visible de Déu, Jesucrist. També la podem anomenar Mare clementíssima, Mare plena de tendresa.

Ella presenta al fill les necessitats dels seus fills, intercedeix a favor nostre. Ho fa com la reina Ester. I així proclama i presenta al seu fill les nostres necessitats; cadascú sap quines són. Ella és mare d’aquell que sempre està a punt de manifestar la nostra necessitat de ser perdonats. Per això dirà: “L’amor que té als qui creuen en ell s’estén de generació en generació”.

Ella en el seu cant del Magníficat lloa dues vegades la misericòrdia de Déu: “L’amor que té als qui creuen en ell s’estén de generació en generació”. “Ha protegit Israel el seu servent”. Per això ens plau cantar el Magníficat amb Maria, misericòrdia palpable de Déu.

I nosaltres els de Reus encara més, perquè el títol que li hem donat a casa nostra és Mare de Déu de Misericòrdia. I sabem que ella està sempre a punt per intercedir per tots nosaltres. Els de Reus ho sabem molt bé. I encara no sabem fins a quin punt l’encertem de mig a mig donant a Maria el títol de Mare de Déu de Misericòrdia.

El papa Joan Pau II digué de Maria: Maria com ningú va conèixer la misericòrdia de Déu.


Que sempre ens sentim i ens comportem com el que realment som: subjectes privilegiats de la misericòrdia maternal de Déu,  manifestada en Maria. Si dic maternal no és ni home ni dona.