dimarts, 25 de juny del 2013

Homilia de la missa de l'Aparició

“Maria, d’una manera extraordinària com ningú més, va conèixer la misericòrdia de Déu”.
I nosaltres, tímidament, però amb fermesa,
afegim: i Reus ho sap molt bé!

Mn. A. Roquer. Missa de Santa Maria i Mare de Misericòrdia. 
Homilia:
El títol de Reina i Mare de Misericòrdia, Reus el dóna a la Mare de Déu des del moment que ella som conscients que va salvar de la pesta el seu poble. I això honora aquesta ciutat.

Però també penso que Maria, com una nova reina Ester, salva el seu poble suplicant al Rei misericòrdia. Ella, des del cel, fa realitat la figura profètica de la reina Ester. Per ella, des de fa més 400 anys, per tots nosaltres. I això explica el perquè som avui aquí. Nosaltres aquí cada dia 25 celebrem agraïts aquest do.

I avui Maria continua pregant al seu fill per la salvació de tot el seu poble. I així acudim a ella, amb confiança, en tota tribulació.

Amb aquest títol de Misericòrdia ja l’anomena així sant Odó, abat de Cluny. Sembla que fou el primer de donar-li aquest títol a Maria. I estem parlant de l’any 942. És mare de misericòrdia perquè ella ha engendrat Jesucrist, ella és la misericòrdia visible i comptable del nostre Déu.

Les entranyes de Misericòrdia, però, sempre seran unes entranyes maternals. I nosaltres ho sabem. Nosaltres sabem perquè som aquí cada dia 25 i a les 7 del matí. Hi ha coses que només s’entenen quan es miren amb l’òptica de l’amor.

Donar a la Mare de Déu el títol de Mare de Misericòrdia és molt adient, per una part perquè és mare i per altra perquè nosaltres, sense ser-ne mereixedors, son necessitats de misericòrdia tantes vegades a causa de tal com som.

I així Maria, en el seu cant del Magníficat, ho hem senti avui, lloa dues vegades a Déu que és misericordiós: “L’amor que té als que creuen en ell s’estén de generació en generació. Ha protegit Israel, el seu servent; s’ha recordat del seu amor.”

Per això, i tots sabem el perquè, continuarem dient Mare de Misericòrdia. I Maria ho sap com ningú fins on arriba la misericòrdia de Déu, quan Déu la va fer objecte únic, irrepetible, preservant-la, misericordiosament, de tot pecat.

El papa Joan Pau II deia: “Maria, d’una manera extraordinària com ningú més, va conèixer la misericòrdia de Déu”. I nosaltres, tímidament, però amb fermesa, afegim: I Reus ho sap molt bé!


En Maria tenim misericòrdia, tenim remei per a tots els nostres mals, tots!, que tantes vegades que ens aclaparen. En Maria, perquè és mare, sempre tindrem aquella que ens mira amb ulls d’amor, avui i cada dia.