dissabte, 25 d’agost del 2012


Maria és reina que fa de model per a tot el poble cristià
Mn. A. Roquer. Homilia de la missa de l’aparició. Missa votiva de Santa Maria, Reina del Món.
Homilia:
Com que avui, dia 25 d’agost, no ha vingut aquí, n’estic segur, ningú per celebrar sant Lluís, rei de França, eh que no!; ni tampoc sant Josep de Calassanç; que ens queden molt lluny (són els sants que es celebren avui)... però aquí hem vingut per una altra cosa, i per això he triat per celebrar aquí al Santuari de la Mare de Déu la festa de Santa Maria, Reina del Món, que celebràvem el dimecres passat com us deia; pensant sobretot que en el cant de la Salve, que hem cantat tantes vegades, la saludem així: Reina i Mare; i nosaltres hi afegim de Misericòrdia, també.

Una festa nova, la més nova de totes; establerta pel papa Pius XII l’any 1954; i se celebrava, llavors, el dia 31 de maig, com a final del mes de Maria. Pau VI la col·locà, més adequadament, el 22 d’agost, o sigui vuit dies després de l’Assumpció.

Una festa paral·lela a la festa de Crist Rei; i també paral·lela la de l’Immaculat Cor de Maria amb la del Sagrat Cor de Jesús. És que tot allò que té Maria ho té en relació al seu Fill, i tot el que té el Fill ho deu a la seva mare.

I si som “sortosos (nosaltres) per escoltar la Paraula de Déu”, també ho era Maria per portar en el seu sí el Fill etern del Pare, fet home, com diu entusiasmada aquella dona anònima de l’Evangeli. Però diu, fixeu-vos, que nosaltres som “més sortosos” que la Mare de Déu si allò que escoltem a la Paraula de Déu ho posem en pràctica, en fem cas.

Si la festa de Maria Reina és nova, no ho és la seva reialesa. Si la reialesa del seu fill no és d’aquest món, com ho proclama davant de Pilat, tampoc ho és la reialesa de Maria. No pertany, doncs, a les realitats d’aquest món, com si fos una herència que li toca per naturalesa, per família; és una gràcia, és un do gratuït de Déu. Una reialesa que no és hereditària sinó una reialesa guanyada a pols. I la categoria ve marcada per la senzillesa justament; la categoria de Maria com a reina és la docilitat a la Paraula de Déu. I per a nosaltres, per la misericòrdia que Déu ha exercit en el nostre poble a través de Maria, Reina i Mare de Misericòrdia.

Maria és reina gloriosa, però és, sobretot, reina suplicant, mendicant, com la reina Ester. Maria és reina que fa de model per a tot el poble cristià. Allò que s’ha esdevingut en ella s’esdevindrà també en tots nosaltres. Per això demanem que allò que ella ha obtingut ho obtinguem també nosaltres.

Glòria (hem dit a l’oració inicial) que ens pertoca com a fills estimats de Déu.