dissabte, 25 de juliol del 2015

Mn. A. Roquer. Missa de l’aparició. Festivitat de sant Jaume Apòstol.
El testimoni de Jaume ens ha d’estimular a créixer en la fe. Una fe que ens ha arribat pel testimoni dels apòstols. Valorem, doncs, el do rebut i donem-ne gràcies a Déu i, sobretot, donem-ne testimoni.
Homilia:
Hem sentit una escena que no diu gaire, justament, en favor de sant Jaume. L’ambició d’ocupar els llocs de prestigi. Però també sabem que Jaume fou el primer en vessar la sang per donar testimoni de Jesús. El testimoni de Jaume ens ha d’estimular a créixer en la fe. Ell no era perfecte, però era home de fe. Una fe, potser, en un principi petita, però després fins el punt de donar la pròpia vida per aquest Evangeli.

Aquest episodi és situat per l’evangelista després de l’anunci justament de la Passió. En el primer anunci, Pere manifesta la seva oposició. Després, en el segon anunci, els deixebles discuteixen quin d’ells és el més important. Avui, la petició dels dos germans de veure si són els primers de seure els llocs importants... Sembla que ningú no pot entendre que Jesús hagi de sofrir, que la corona d’espines hagi de precedir a la corona de victòria. I notem la indignació dels altres deu. Costarà d’arribar allò de “Obeir Déu és primer que obeir els homes”. Crida l’atenció la contundència de les paraules dels apòstols. I aquestes paraules foren segellades per Jaume i la majoria dels apòstols amb el martiri. Per tant, no eren frases boniques; eren expressió d’una convicció profunda.

Celebrar la festa d’un apòstol és emmirallar-nos amb el seu exemple. El Llibre dels Fets dels Apòstols recorda que la persecució i les dificultats no van minvar el testimoni ni la força de la seva fe. Així també nosaltres. Les dificultats, que hi són, no poden minvar la nostra fe.

Celebrar avui el martiri de sant Jaume és emmirallar-nos en la seva vida, en la seva manera de fer i de creure. Com sant Jaume som continuadors de la missió de Jesucrist en el món. Som responsables de mantenir viva la nostra fe i de propagar-la amb la nostra manera de viure. El seu testimoni s’ha enfortit com un testimoni de fe veritable, autèntic.

Jaume com els altres apòstols eren persones de carn i ossos, com ho som nosaltres; amb les seves grandeses i amb les seves misèries com té tota persona.


La  celebració d’avui és una bona oportunitat per viure la fe. Una fe que ens ha arribat pel testimoni dels apòstols. Valorem, doncs, el do rebut i donem-ne gràcies a Déu i, sobretot, donem-ne testimoni.