dilluns, 25 de novembre del 2013

Mn. Roquer. Missa de Santa Maria, Reina del Món. Missa de l’Aparició.
Allò que ja s’ha realitzat en Maria es farà també en nosaltres, que com ella som membres de l’Església.
Homilia:
L’any 1954, el papa Pius XII instituïa la festa de Maria, reina del món per a que fos celebrada cada any el 31 de maig com a final del mes de Maria; i l’any 1969, Pau VI la traslladà el 22 d’agost, o sigui 8 dies després de la festa de  l’Assumpció de Maria. Sembla més adient aquesta segona opció del papa Pau VI.

El concili Vaticà II ens diu: “Maria fou enlairada al cel i enaltida com a reina per a que s’assemblés en tot al seu fill”. Així com el regne del seu fill no és d’aquest món, com ell mateix va afirmar davant de Pilat, tampoc ho és la reialesa de Maria, no ens enganyem.

Els textos de la missa de Maria Reina ressalten, per un cantó, la humilitat, i per un altre la maternitat, i també la intercessió suplicant com a mare. Reina gloriosa... perquè a la terra fou serventa fidel. Com digué Jesús “el que s’humilia serà enaltit”.

Ell, Jesús, serà rei; però quan serà coronat d’espines? Davant de Pilat, quan ningú ja no pugui confondre les coses.

Mare del rei de la glòria. I així ho cantem nosaltres a la Salve: “Reina i mare de misericòrdia”. Intercessora davant del rei, com la reina Ester. Això d’intercedir encara ho fem avui els fills. Totes les mares tenen unes entranyes de misericòrdia; i això ho sabem per pròpia experiència.

Maria és també “model d’esperança certa per al poble que camina”. Allò que ja s’ha realitzat en Maria es farà també en nosaltres, que com ella som membres de l’Església. I en el baptisme se’ns va dir, a l’ungir-nos en l’oli sant, “per a que siguis rei i profeta per sempre”. Així ho demanem també nosaltres: que tots els cristians, en el regne celestial, obtinguem la glòria que pertoca als fills.

Ara ja sabem perquè nosaltres, a Reus, li diem a Maria Reina i Mare de Misericòrdia. El que cal no és només que ho diguem; el que cal és que ho fem, que ho sapiguem de veritat i que això sigui una realitat viva a la nostra vida.


No som només devots de la Mare de Déu de Misericòrdia, som fills! I el fill sempre té la dèria d’imitar a la seva mare. Imitem-la, doncs, i com ella procurem ser cristians d’esperit misericordiós. Només aquell que ha experimentat la misericòrdia, i l’hem experimentat tots, pot ser misericordiós, sap què és la misericòrdia. És així com aconseguim, en el regne del cel, la glòria que pertoca als fills de Déu. Si ho creiem així, si ho fem així, tot allò que el Senyor ens ha dit es complirà. Com es complí en Maria allò que l’àngel li digué.