dilluns, 25 de gener del 2016

Homilia de la missa de l’aparició. Festivitat de la Conversió de sant Pau. Dilluns.

Jesús s’identifica amb els que creuen en Ell.
Els cristians som la personificació de Jesús.
Mn. A. Roquer.

Homilia:
El papa Francesc ens diu en motiu de la festa d’avui: “En el seu ministeri, Pau ha experimentat el sofriment, la debilitat i fins la derrota; però també l’alegria i el consol. I participant en la mort de Jesús ha participat en la seva resurrecció i en la seva victòria”.

Pel camí de Damasc, Pau pregunta “Qui sou, Senyor?”. Qui és Jesús? Aquesta pregunta és molt important a l’evangeli de Marc. Podem dir que és la pregunta central de l‘Evangeli. És la pregunta de Pau camí de Damasc.

Jesús continua repetint a cada generació, també avui, “I vosaltres, qui dieu que sóc?” Afirmació que Pere va resoldre dient “Vós sou el messies”. És la pregunta que es fa Pau camí de Damasc (“Qui sou Senyor?”). I la resposta no pot ser altre que aquesta: “Jo sóc Jesús, el que tu persegueixes”. És allò de “Tot el que fareu a un d’aquest, m’ho feu a mi”. Això ahir i avui!

Hauríem d’aprendre a actuar i entendre l’Evangeli. Només actualitzant-lo tindrà sentit avui per a tots nosaltres. L’Evangeli no és allò que va passar fa molts anys. Per això la persecució de Pau porta un “Per què em persegueixes?”. És la confirmació del que va dir Jesús: “Tot allò que feu a un d’aquests, per petit que sigui, m’ho feu a mi”.

Pau va quedar encegat, no veia res; justament quan ho veia tot més clar. Perseguia cristians i se li diu “Per què em persegueixes?”. Es confirma allò de que “Tot el que fareu a un d’aquests, per petit que sigui, m’ho feu a mi”. Això és en temps de Pau. I avui?

Des de la fe canvien moltes coses. “Tot allò que feu a un d’aquests.. m’ho feu a mi”. Jesús s’identifica amb els que creuen en Ell. Els cristians som la personificació de Jesús. I continua interrogant “Per què em persegueixes?”.

Potser perquè el món, tot i que sempre exigeix la veritat, teòricament, quan convé s’aferra a la mentida, si convé; si la mentida és més bonica que la veritat; i normalment és així.

Que la festa d’avui ens porti a valorar sempre la veritat per damunt de la mentida, tot i que la mentida, normalment, és tan bonica.


Ben bé podríem anomenar sant Pau el buscador de la veritat. I ho era quan perseguia cristians i ho era després de caure del cavall.