dimarts, 29 de març del 2016

Homilia de la missa de l’aparició.

Només una paraula: Maria. Ja n’hi ha prou. I amb això s’entén tot. I quan s’entén tot es viu d’una altra manera.

Mn. A. Roquer
Homilia:
Jo, ahir com sempre, diligentment, vaig preparar l’homilia per a aquesta celebració d’avui, del dia vint-i-cinc, i ... no sé on és. L’he perdut! I mireu... us dic una cosa: i en dono gràcies a Déu. Perquè l’homilia que vaig preparar ahir eren les meves paraules sobre aquesta celebració pasqual. I em penso que per Pasqua hi ha una sola paraula que ho diu tot: “Ha ressuscitat!” O, si voleu, avui basant-nos en l’Evangeli, encara una altra paraula, potser encara amb més pes: “Maria”. No diu res més el Ressuscitat a Magdalena, només el seu nom! Jo penso, el Senyor a vegades també ens diu a nosaltres només el nostre nom; no cal res més.

Certament, per Pasqua els fets, com mai, parlen més que totes les paraules. Les paraules són obra humana. Són al diccionari! El fet de la resurrecció és un fet que engloba molt més, arriba molt més enllà que totes les paraules. I en el fons, en el fons, porta un gruix de vida, d’alegria, de seguretat.. més que totes les paraules que puguem trobar a tots els diccionaris del món.

Només una paraula: Maria. Ja n’hi ha prou. I amb això s’entén tot. I quan s’entén tot es viu d’una altra manera. Es viu no només del convenciment d’allò que sé, sinó que es viu d’aquella realitat que és la meva pròpia vida, el meu viure, que és la meva fe; que és... no cal corre tant... aquesta missa de les set del dia vint-i-cinc de cada mes. Que hi ha molta gent que no ho entén. Què hi veniu a fer? Misericòrdia està obert tot el dia, i cada dia; s’hi pot venir molt sovint! Per què aquesta missa de set? Per què veniu a aquesta missa de set, tant matinera, el dia vint-i-cinc? És allò de Maria: només nosaltres ho sabem.

Hi ha coses que es viuen, se senten, s’experimenten... i no es poden viure, no es poden expressar perquè no es viuen; i quan no es viu, totes les explicacions són inútils.

Per tant jo arribaria a aquest cap de corda: Totes les explicacions, totes les paraules sobre el fet de la resurrecció de Jesús són paraules; però el què convenç és el fet.


Maria. Amb una paraula n’hi ha prou. Potser sí que tenim avui entre nosaltres, a la nostra societat, un empatx de paraules, de massa paraules; i amb una sola paraula n’hi hauria prou: Maria!