dilluns, 25 d’agost del 2014

Un sí on s’hi amaga una experiència de trobada amb Ell, una experiència de pregària, una experiència de vida que segueix i experimenta la trobada amb el Pare del cel.

Mn. E. Mateu. Missa de l’aparició. Missa Santa Maria Reina del Món.
Homilia:
25 de cada més... 25 de cada mes que la Mare de Déu ens convoca a participar del seu amor, a participar de la trobada joiosa a l’Eucaristia per donar gràcies.

Avui en aquest 25 d’agost, com us deia, celebrem el títol de la Mare de Déu “Santa Maria, Reina del Món”.

L’any 1954, Pius XII va instituir la festa de la “Mare de Déu, Reina del Món” per a que se celebrés el 31 de maig. Però l’any 1969, el papa Pau VI, quan vam canviar el calendari romà i molts sants, ho recordareu, van canviar de dia, també aquesta festa i la van posar el 22 d’agost, justament quan s’escau el final de la vuitada després de l’Assumpció de Mare de Déu. Encertat per ajudar-nos a viure amb més intensitat la nostra devoció a Santa Maria, la mare de Jesús, dormida per al món i assumpta al cel; i al cel tornada pel seu fill com a Reina del Món.

Però fixeu-vos que de tots els títols de la Mare de Déu mai pot oblidar-se el de mare. La mare... tan important a les nostres llars, tan important per a cadascun de nosaltres. Punt referencial, punt testimonial per a la nostra vida, per a la vida de la casa, per a la vida del món. I és així que Jesús li dóna a la seva mare tot. Déu hi va confiar en Santa Maria i Maria també va confiar en Déu.

És així que a l’evangeli hem escoltat aquest sí. Un sí on s’hi amaga una experiència de trobada amb Ell, una experiència de pregària, una experiència de vida que segueix i experimenta la trobada amb el Pare del cel. És així que en nosaltres l’exemple de la vida de Santa Maria ens ajuda en el nostre dia a dia, i en ha d’ajudar a trobar-nos amb el Pare del cel; a fer-ne una experiència viva; a descobrir-lo a Ell en mig de totes les coses de la nostra vida, ja sigui en els moments bons, alegres, intensos o en els moments difícils, dolorosos. Perquè sempre de la nostra vida, de l’experiència, s’esdevé el missatge que el Senyor ens dóna: “No tinguis por, jo sóc amb tu”.

“Maria Reina”, però no una reialesa d’aquest món; una reialesa que li ha donat el seu fill per gràcia. Però fixeu-vos que la devoció popular és molt sàvia també; per tant aquest títol, aquesta estima, aquesta devoció ja era molt més antiga. I això ha de fer en nosaltres, quan mirem a Santa Maria, quan depositem la nostra vida, la nostra pregària, ens ha de fer mirar també a aquell que ella senyala, a aquell que ella ens presenta, a Jesucrist.

Que cada dia puguem veure el Senyor i que amb la nostra pregària li pugem fer aquesta pregunta: ¿Què vols de mi, que em demanes, que demanes de la meva vida, per a que pugui oferir, pugui donar als altres; no només pensant en mi mateix, no només pensant en el que tinc o en el que no tinc, sinó en allò que puc oferir a l’altre, allò que puc donar, a tot allò que m’envolta, a tot allò que estimo, però també a tot allò que a vegades no entenc?.


Que el Senyor ens ajudi. Que la Mare de Déu, com us deia abans, Mare sempre en la seva saviesa com a mare, que ens ajudi també a nosaltres. I puguem recordar a les nostres mares, si és en vida doncs poder donar-les un petó ben fort i ajudar-les en allò que puguem; i si ja són al cel, doncs amb la nostra pregària.