dijous, 25 de juny del 2015

Tots tenim alguna cosa per agrair; més d’una vegada hem experimentat l’auxili de Maria en les nostres necessitats.

Mn. A. Roquer. Missa de l’aparició. Missa votiva de “Maria, auxili dels cristians”
Homilia:
L’Església, moltes vegades, ha experimentat l’auxili de Maria en mig de diferents dificultats. Ja des del principi invoca Maria com a auxili dels cristians. Quan el papa Pius VII fou foragitat de Roma per la força de les armes, s’establí com a festa el dia de “Maria, auxili dels cristians”; la primera vegada que se celebrà fou un 24 de maig del 1814.

La primera lectura ens recorda la lluita del començament entre la dona i la serp. I ressonen les paraules amenaçadores a la serp temptadora: “Faré que sigueu enemics tu i la dona, el teu llinatge i el d’ella”. L’evangeli ens recorda l’auxili de Maria per l’Església. Els textos de la missa d’avui celebrem que Déu hagi fet de la Verge Maria, la mare del fill de Déu, la dona sense pecat. I ha esdevingut així auxili de tot el poble cristià.

A la primera lectura ressonen les paraules amenaçadores de Déu a la serp. I el primer anunci de la victòria d’aquest fill de dona: “Faré que sigueu enemics tu i la dona, el teu llinatge i el d’ella. Ella t’atacarà al cap i tu l’atacaràs al taló”. I l’evangeli recorda l’auxili de la Mare de Déu que sempre ha estat amatent a les necessitats dels fills.

Per això avui nosaltres, com a Església que som, també experimentem l’auxili de la Mare de Déu en mig de dificultats. I aquest Santuari n’és un bon exemple. També un dia, per a la ciutat de Reus, un dia fou auxili del poble cristià. I avui encara ho és. Tots tenim alguna cosa per agrair; més d’una vegada hem experimentat l’auxili de Maria en les nostres necessitats.

Nosaltres sabem perquè mantenim ferma aquesta costum d’assistir a la missa de set el dia 25 de cada mes. No és només un costum, no és només una tradició; és més! És un agraïment. No és una pregunta: Per què vas a aquesta missa tan matí? No! És una resposta; una resposta que va més enllà de convertir l’aigua en vi com a Canaan.


Si els nuvis de Canaan va restar agraïts, nosaltres més!