diumenge, 1 de gener del 2012

Homilia de la Festa de Sta. Maria, Mare de Déu. Diumenge

La Bona Notícia del naixement hauria de ser, cada any!, un moment privilegiat per fer renéixer en nosaltres l’alegria.
Mn. A. Roquer
Lectura del llibre dels Nombres (Nm 6,22-27)
En aquells dies, el Senyor digué a Moisès: «Digues a Aharon i als seus fills: Beneïu el poble d’Israel amb aquestes paraules: “Que el Senyor et beneeixi i et guardi, que el Senyor et faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de tu; que el Senyor giri cap a tu la mirada i et doni la pau.” Així interposaran el meu nom a favor del poble d’Israel, i jo el beneiré.»
Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Galàcia (Ga 4,4-7)
Germans, quan el temps arribà a la seva plenitud, Déu envià el seu Fill, nascut d’una dona, nascut sota la Llei, per rescatar els qui vivien sota la Llei, perquè obtinguéssim ja la condició de fills. I la prova que som fills de Déu és que l’Esperit del seu Fill que ell ha enviat crida en els nostres cors: «Abbà, Pare!» Per tant, ja no ets esclau, sinó fill; i si ets fill, també ets hereu, per gràcia de Déu.
Lectura de l’evangeli segons sant Lluc (Lc 2,16-21)
En aquell temps, els pastors anaren a Bet-Lèhem i trobaren Maria i Josep, amb el nen a la menjadora. Havent-ho vist amb els propis ulls, van contar el que els havien dit d’aquell infant, i tothom qui ho sentia es meravellava del que deien els pastors. Maria conservava aquests records en el seu cor i els meditava.
Després els pastors se’n tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit; tot van trobar-ho com els ho havien anunciat.
Passats vuit dies, quan hagueren de circumcidar-lo; li posaren el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l’àngel abans que el concebés la seva mare
.
Homilia:
Avui en un sol dia, un dia de 24 hores com tots els altres, celebrem moltes coses, quasi no hi caben!. Avui és la vuitada de Nadal; és el dia de la circumcisió del Senyor; la Festivitat de Santa Maria, Mare de Déu. No sé si donarem per tant!. A nivell de carrer, avui, és Cap d’Any. I nosaltres comencem aquest Any Nou celebrant una festa de la Mare de Déu i a més a més, aquí al santuari, nosaltres, de la Mare de Déu.

I això que diem tan tranquil·lament (“Santa Maria, Mare de Déu”) va molt més enllà del què ens pensem. És el clam de tot el poble d’Efes quan Maria és proclamada oficialment així: “Mare de Déu (Ceo tocus), l’engendradora de Déu”. Avui, doncs, és la primera festa de la Mare de Déu del calendari cristià, és del segle IV.

La litúrgia d’avui ens convida a fixar la mirada en la mare d’aquell infant posat en una menjadora, tal com el trobaren els pastors; i així “es meravellaren els pastors”. És clar, és per meravellar-se trobar el Fill de Déu en una menjadora!. La dona que canta les grandeses de Déu, “el Déu que ha mirat la petitesa de la seva serventa”. “La que conservava aquests records (només ella sap com!) en el seu cor, i els meditava”. En definitiva: en el naixement, en tot naixement, la mare agafa un protagonisme, evidentment, molt especial.

També nosaltres, com Maria, encara respirem el Nadal, tot i que han passat 8 dies. És que, quan una alegria, això ho sabem tots, és tan gran i tan intensa, no ens ho sabem acabar. Una alegria així, com la de Nadal, no pot durar de Nadal a sant Esteve.

L’actitud de Maria, l’actitud dels pastors és la mateixa a la nostra. I les seves reaccions han de ser les nostres. Hem adquirit la condició de fills, en ha dit sant Pau, “per la gràcia” o sigui per la generositat de Déu. L’evangeli de Lluc ens ha proclamat l’escena dels pastors anant al lloc del naixement després de rebre l’anunci de l’àngel.

És bonic contemplar les diferents actituds que trobem a l’Evangeli. Diu: “els pastors anaren”; i afegeix: “I després tornaren”. L’anada i la tornada... entre mig hi ha alguna cosa. “Glorificaven Déu. I tothom qui ho sentia es meravellava del què deien els pastors”. Què devien dir els pastors?. Avui ens hauríem de preguntar: encara estem celebrant Nadal, si les nostres actituds s’assemblen a les dels pastors.

El naixement de Jesús és una invitació sobretot per a aquells que es consideren creients a fer l’experiència dels pastors. La Bona Notícia del naixement hauria de ser, cada any!, un moment privilegiat per fer renéixer en nosaltres, malgrat tot... malgrat tot!, l’alegria. Una alegria que ens empeny a donar gràcies a Déu. I sabem perquè diem gràcies a Déu, i tant!.

Voldria, avui, per a tots vosaltres, des d’aquest santuari de la Mare de Déu, aquell bé de Déu de la primera lectura: “Que el Senyor us guardi. Que us faci veure la claror de la seva mirada. I us concedeixi la seva pau”.

Que aquesta celebració del Primer Dia de l’Any ens porti a tots els do de la pau; la pau a tots els països, la pau a les famílies, la pau en el cor. És el millor auguri per a aquest any que comencem.