dissabte, 27 de desembre del 2014

Homilia de la Festivitat de Sant Joan Evangelista. Missa de l’aparició.

El seu símbol és l’àliga perquè el seu evangeli és el que, podríem dir, vola més amunt.
Un evangeli que, com diu ell mateix, ha estat escrit
“per a que cregueu, i creient tingueu vida”.
Mn. A. Roquer
Homilia:
Sant Joan, l’evangelista, i apòstol, juntament amb sant Esteve, que celebràvem ahir, se’ls anomena, pel lloc que ocupen a la celebració del calendari cristià “els companys de Jesús”. D’aquí ve que els celebrem immediatament després del dia de Nadal.

Sant Joan és l’autor, com sabeu, del 4t Evangeli. Té tres cartes, també, al Nou Testament. I ben segur és l’autor del llibre de l’Apocalipsi. Doncs avui celebrem un sant, com podreu veure, molt important. I més en un santuari de la Mare de Déu, ja que Joan és qui es va fer càrrec de Maria després de la mort de Jesús (“Aquí tens la teva mare. Aquí tens el teu fill”); i Joan la prengué a casa seva. Aquest és el testament de Jesús. Per això sempre posaria jo una imatge de sant Joan als santuaris marians.

I també Joan és el primer que veu qui és aquell home que hi ha a la platja després de la resurrecció (“És el Senyor” diu). És el que en el Darrer Sopar, recolzat al costat de Jesús, pregunta qui és qui el trairà. És Joan que acaba l’escrit del seu Evangeli dient: “Aquest és el deixeble que dóna testimoni”. I sabem que el seu testimoni és veritat. “El deixeble que Jesús estimava tant” ens diu l’Evangeli”. Fins i tot va córrer entre els apòstols una nova estranya: que Joan no moriria.

La data d’avui, com a festa dedicada a sant Joan, ja ens ve del segle IV, tant a l’Orient com també aquí a l’Occident. El seu símbol és l’àliga perquè el seu evangeli és el que, podríem dir, vola més amunt. Un evangeli que, com diu ell mateix, ha estat escrit “per a que cregueu, i creient tingueu vida”.

És una mica estrany que un sant com aquest no hagi tingut una veneració més popular a casa nostra, a Occident. Ahir celebràvem sant Esteve, el primer que seguí Jesús en el martiri; i avui celebrem sant Joan, el primer que el seguí com apòstol al llac de Galilea. Deu ser per això que aquests dos se’ls anomena “els companys de Jesús”.


Però Joan és encara més. No oblidem mai les paraules de Jesús a la creu adreçades a Joan: “Aquí tens la teva mare”. Ell escriu al seu evangeli per a tots nosaltres, en diu: “Per a que tinguem vida”.