dilluns, 26 de gener del 2015

Missa de l’aparició. Festivitat de sant Timoteu i sant Titus.

Allò que Pau demana a Timoteu i a Titus ens ho demana avui també a tots nosaltres quan diu: “Sigueu fidels a la fe en que heu cregut”.
Mn. A. Roquer
Homilia:
És ben escaient que l’endemà de la festa de la Conversió de sant Pau fem memòria avui de dos dels seus més significats deixebles: sant Timoteu i sant Titus.

Timoteu, deixeble predilecte de Pau, fill de pare pagà i de mare jueva, convertit per l’Apòstol; Timoteu el trobem acompanyant sant Pau en el seu tercer viatge. Titus convertit també per l’Apòstol i a qui Pau anomena “el meu fill en la fe”; a Titus, Pau el deixa responsable de la comunitat de Creta. Timoteu el trobem com a responsable de la comunitat cristiana de Listra, més tard també de Tessalònica; i el mateix Pau, un cop presoner a Roma, li demana que hi vagi, que el necessita. Titus, convertit per l’Apòstol en el seu primer viatge, a qui sant Pau anomena “el meu germà”.

La seva festa, que celebrem l’endemà de la Conversió de sant Pau, ens vol ajudar a tots a ser bons seguidors de Pau... que vol dir bons seguidors de Jesús, amb el compromís de viure d’acord amb la fe que diem que professem.

Allò que Pau demana a Timoteu i a Titus ens ho demana avui també a tots nosaltres quan diu: “Sigueu fidels a la fe en que heu cregut”.

Celebrar els dos deixebles de l’Apòstol no és només un record històric, no és només una recomanació; és, sobretot, una exigència avui per a tots nosaltres. Siguem, doncs, allò que realment hem de ser: seguidors de Jesús, a les verdes i a les madures; oberts sempre a la Paraula de Déu que aquí escoltem; que no sigui només una paraula que escoltem sinó també una vida que vivim; que portem una vida santa i honrada, com demanem a l’antífona de les vespres de la festa d’avui.

Els sants, que són homes i dones com nosaltres, no són només per celebrar, són també per  imitar. La carta de Pau a Titus ja ens ho diu: “Presenteu-vos com exemple de bones obres”. Tot un programa senzill i concret de comportament personal com a seguidors de Jesús. El deixeble, el bon deixeble, no és només aquell que aprèn les lliçons del mestre, és el que fa allò que el mestre diu. Ho diu sant Pau al seu deixeble Titus: “Presenta’t com a exemple de bones obres”. Ben cert, no cal pas res més; tot un programa de vida cristiana, de bon deixeble.


Que sant Timoteu i sant Titus ens siguin un exemple a imitar i una vida a viure.