dimecres, 25 de març del 2015

Homilia de la missa de l'aparició. Diada de l’Anunci del Senyor.

Que Maria ens sigui mestra que ens ensenya com es fa per respondre a la voluntat del Senyor.
Mn. A. Roquer

Homilia:
Tot i que avui és dia 25 de març, i aquí al Santuari de Misericòrdia, celebrem una festa del Senyor; i això s’anuncia la diada d’avui: Anunci del Senyor. Però aquesta festa també té un protagonista especial per a nosaltres, perquè és a Maria a qui s’anuncia l’encarnació.

El còmput exacte de 9 mesos abans de Nadal, abans del naixement. Sant Agustí és el primer que parla d’aquest dia com el dia de la concepció del Senyor a les entranyes de la Verge Maria. Les fonts més antigues d’aquesta festa, que durant molts segles va ser dia festiu, ja són del segle VI.

Una escena ben coneguda la de l’Anunciació. I, potser vés a saber, de tant coneguda poc celebrada. Hem de dir que totes les festes del Senyor venen de la festa d’avui. I allò que és més admirable, i potser poc valorat per massa conegut fins i tot, és aquell “Déu te guard, plena de gràcia”.

No és que Maria sigui plena de gràcia; és l’única que és plena de gràcia! Per això és tan adient, avui, celebrar justament aquesta festa aquí, al nostre Santuari de la Mare de Déu. On Maria, segons la tradició, mostrar el seu amor de mare a la ciutat de Reus. Doncs “Beneïda sou vós entre totes les dones” diguem-li avui nosaltres; nosaltres que com un dia diu l’àngel a la casa de Natzaret.

Maria és la primera en donar un sí total al voler de Déu. Al contrari d’Eva, la del primer no. La primera de tots els creients, Maria: “Que es faci en mi segons la teva paraula”. Ben cert, com ens diu l’Evangeli, Maria va trobar en aquestes paraules tot el sentit de la seva vida. Sap com és i sap qui és Déu. “Sóc l’esclava del meu Senyor”. Sentiment estrany a vegades per a nosaltres, acostumats a tenir tan bona opinió de nosaltres mateixos. L’àngel la conforta: “No tinguis por, Maria”. Per això pot respondre a l’àngel: “Sóc l’esclava del Senyor; que es compleixin en mi les seves paraules”.

Maria sap dir sí perquè se sap estimada per Déu. La primera creient, la perfecta deixebla. Ella que ho sap fer que ens faci a tots nosaltres deixebles fidels del Senyor; oïdors eficaços de la seva paraula; oïdors i amb una resposta sempre positiva. “Que es faci en mi segons la teva paraula”.


És així com celebrem avui amb profit aquesta festa. Que Maria ens sigui mestra que ens ensenya com es fa per respondre a la voluntat del Senyor.