dilluns, 28 de desembre del 2015

Homilia de la missa de l’aparició. Festivitat dels Sant Innocents

Josep, una vegada més, escolta el que li diu l’àngel i ho fa: prengué de nit el nen i la seva mare, i fugí. I aquesta escena evangèlica no queda només en un record del passat, encara avui continua: milions de nens innocents continuen morint per la fam, per les malalties... 
Mn. A. Roquer
Homilia:
La festa d’avui porta un cert to que trenca amb les festes de Nadal: la matança dels innocents. Però potser no es tracta només d’aquells innocents que moriren a conseqüència del decret d’Herodes, d’una por infundada d’Herodes. Perquè el rei del jueus que acaba de néixer no li prendrà el reialme. Si enlloc d’intentar eliminar-lo, l’hagués cregut, hi hauríem guanyats tots.

La reforma litúrgica de l’any 1960 va accentuar el caràcter joiós de la festa d’avui, més enllà de la nota de plany que té aquesta celebració. Encara no parlen i ja confessen el Crist. Encara no són capaços d’afrontar la lluita i ja tenen una victòria. I Herodes s’ha guanyat la fama, la mala fama, de l’infanticida més popularment conegut.

Josep, una vegada més, escolta el que li diu l’àngel i ho fa: prengué de nit el nen i la seva mare, i fugí. I aquesta escena evangèlica no queda només en un record del passat, encara avui continua: milions de nens innocents continuen morint per la fam, per les malalties... Els innocents de Betlem ens fan pensar en els innocents, avui, dels països de la fam. I avui no ho podem carregar contra el dolent Herodes!

Avui són molts els innocents que moren a causa de la fam, de les malalties... i només Herodes continua sent el dolent. La festa d’avui té moltes lectures. També avui, sense cap rei Herodes, moren molts innocents. I només Herodes és la personificació de la tragèdia. Aquesta pàgina de l’Evangeli no queda relegada al passat; avui encara molts infants moren de fam.

Calen homes i dones que escoltin l’àngel del Senyor i salvin tantes vides!

La reforma litúrgica de l’any 1960 va canviar el sentit i el color de la festa d’avui, i la va posar de color vermell. Són els primers màrtirs. Matar la innocència és pot fer de moltes maneres, però la mort d’un innocent sempre serà de color vermell. I persisteix sense resposta la pregunta: Només Herodes va matar innocents? O li hem carregat els neulers només a Herodes?

La societat del benestar sempre eliminarà tot allò que li porti un malestar; millor dir, tot allò que no li porti un benefici. Un naixement, vés qui ho diria, a vegades pot resultar un malestar.


Al darrera de la mort dels innocents sempre hi haurà uns herodes. I els herodes d’avui mai seran innocents, com no ho fou el primer. Però, pitjor, no tindrem un Herodes per culpable!