dilluns, 26 d’octubre del 2015

Missa de l’aparició. Missa votiva de Sta. Maria, Reina de l’Alegria.

Jesús, en venir al món, porta una gran alegria. Aquest és l’anunci als pastors: “Us portem una gran alegria”.
I ressuscitant va portar als apòstols també una gran i inesperada alegria. I assegut a la dreta del Pare envia l’Esperit, alegria de tot cristià.  
Homilia:
Avui, com que no és cap festa especial... bé, el 25 sempre és festa grossa aquí al Santuari... però no tenim cap sant... i m’ha semblat bé triar la missa votiva de Santa Maria, Reina de l’Alegria.

Jesús, en venir al món, porta una gran alegria. Aquest és l’anunci als pastors: “Us portem una gran alegria”. I ressuscitant va portar als apòstols també una gran i inesperada alegria. I assegut a la dreta del Pare envia l’Esperit, alegria de tot cristià. En contrast amb la tristesa que porta Eva amb la seva desobediència.

Per això l’Església ben aviat comença a venerar Maria amb el títol de Causa de la nostra alegria. Fins i tot ben a prop, al poble de Tiana, prop de Badalona, tenen l’ermita de la Mare de Déu de l’Alegria, Montalegre.

La missa d’avui, Maria causa de la nostra alegria, ens ho recorda i amb goig podem dir: causa de la nostra alegria, perquè ho és. Ella ha estat revestida amb un mantell de felicitat i de joia. Per això trobem en aquesta missa expressions com aquestes: “Vestida amb un mantell de felicitat”, “Crida de goig”, “Estigues contenta”, “Salve, alegria de tota la humanitat”.

El naixement de Maria va anunciar un goig per a tot el món. I en la Visitació a la seva cosina Elisabet diu plena de joia el Magníficat. I amb la resurrecció del seu fill, aquesta alegria arriba a la plenitud. I amb la seva assumpció al cel ens espera a tots perquè, amb ella, fruïm de la visió de Déu, plenitud de tota alegria.

Quan per Maria Jesús va venir al món, l’Església va entendre que la Verge Maria, per la seva col·laboració com a mare, era causa, origen i font d’una gran alegria. Aquella alegria que no té fi. Per això l’anomenarà Causa de la nostra alegria; perquè era conscient de que ens havia portat una alegria robada en altre temps per Eva. Que plena de sentit és la imatge de la Immaculada aixafant el cap de la serp que fou la que porta la tristor al món.

Per això, quan l’àngel anuncia a Maria, la primera paraula que diu l’àngel és aquesta: “Haire”, en grec, que vol dir Alegra’t.

I a Reus, l’advocació de Maria com a mare de Misericòrdia fou una alegria per a tot el poble. Des d’aquell benaurat 25 de setembre de 1592 Reus torna a saber que és l’alegria.


Ara, assumpta al cel, ens espera plena d’alegria, com a mare, per a que fruïm amb ella eternament de la plena visió de Déu, que és per a tot creient la plenitud de tota alegria.